Wie zijn wij? - Residentie Buitenzorg
Adoe, ramah tamah in een sfeer van tempo doeloe met de geur van verse boemboes?’ Bij Residentie Buitenzorg is dit dagelijkse kost. In onze WLZ gecertificeerde zorginstelling staan warmte, gastvrijheid en respect voorop. Ons zorgaanbod is zeer compleet en bestaat uit dagverzorging, thuiszorg, verpleeghuiszorg, huishoudelijke zorg en maaltijdvoorziening. Wij zijn gespecialiseerd in wonen, zorg en welzijn voor Indische en Molukse ouderen of ouderen die zich met onze cultuur verwant voelen. Onze ervaring is dat ouderen met een Surinaamse of Antalliaanse achtergrond zich ook thuisvoelen in onze doelgroepgerichte zorg. In het Noorden en Oosten van Nederland zijn we dé full-service woonzorgorganisatie voor cultuurspecifieke zorg met roots in de gordel van smaragd. We zijn gevestigd in Groningen, Assen, Drachten en Almelo.
Indonesische ouderenzorg, senang zorg, senang, molukse ouderenzorg, chinese ouderenzorg, thuiszorg, moluks, indonesisch, dagbesteding, indonesische maaltijden, molukse maaltijden, ouderenzorg almelo, ouderenzorg groningen, ouderenzorg assen, ouderenzorg drachten, assen, drachten, groningen, almelo, antilliaanse ouderenzorg, surinaamse ouderenzorg, verzorgingstehuis, maaltijdservice, bejaardentehuis, woonzorgcentra, residentie buitenzorg, adeline schiphuis, alfons schiphuis, nederlandse-indische ouderen, allochtone ouderen, nederland, indonesie, china, indische ouderenzorg
15502
page-template-default,page,page-id-15502,bridge-core-2.4.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-16095
 

Wie zijn wij?

Residentie Buitenzorg is een Wtzi-toegelaten zorginstelling. Wij werken voor specifieke doelgroepen. Onze zorgdienstverlening is primair afgestemd op Indische en Molukse ouderen, of ouderen die affiniteit hebben met deze achtergrond. Wij leveren diensten op het vlak van wonen, zorg en welzijn. Binnen onze dienstverlening staan begrippen als warmte, gastvrijheid en respect voorop, met als doel dat men zich bij ons ‘senang’ voelt. Uiteraard staat bij ons ook de befaamde Indische eetcultuur centraal als element van het sociaal maatschappelijke leven.

Historie

Stichting Residentie Buitenzorg is in 2005 opgericht omdat er in het Noorden geen specifieke voorziening voor de doelgroep was. In de jaren daarna is de organisatie uitgegroeid tot een zelfstandige woonzorgorganisatie. In 2009 is in Groningen de eerste locatie geopend met een kleinschalige verpleegafdeling van tien plaatsen in combinatie met thuiszorg appartementen en een dagopvang met keuken. Vervolgens zijn respectievelijk in Assen en Almelo vestigingen geopend. In Almelo is in 2015 een tweede locatie geopend met 38 zelfstandige appartementen met de mogelijkheid zorg en ondersteuning. Hedendaags biedt Stichting Residentie Buitenzorg diensten aan in Almelo en Groningen en is er de intentie om verder uit te breiden.

Missie

Stichting Residentie Buitenzorg wil dat ouderen met een cultuurspecifieke achtergrond kunnen kiezen voor een cultuurspecifieke benadering van wonen, welzijn en zorg. Wij willen de cliënt een veilige en vertrouwde omgeving bieden waar zij zich thuis kan voelen en begrepen.
Het Senang voelen is bij ons een kernbegrip. Door onder andere de persoonsgerichte en cultuurspecifieke benadering dragen wij hieraan bij.Onze missie is om de eerste keuze in het Noordoosten van Nederland te worden waar iedere oudere met een Indische/Molukse achtergrond en oudere die zich hiermee verwant voelt, wil wonen.

 

Visie

In onze visie heeft de cliënt de regie over het eigen leven vanuit cultuurspecifieke normen, waarden, tradities en gebruiken. De zes dimensies van positieve gezondheid vormen een belangrijke inspiratie voor de persoonsgerichte zorg en ondersteuning die de organisatie biedt ter ondersteuning van de eigen regie. In een positief dialoog met de cliënt speelt Stichting Residentie Buitenzorg dagelijks in op veranderingen in zorgvragen en wensen waarbij medewerkers in figuurlijke, en soms ook letterlijke, zin de taal spreken van de doelgroep.

Diensten

Residentie Buitenzorg levert diensten op het terrein van wonen, zorg en welzijn.
Vanuit Groningen wordt dagverzorging, extramurale zorg intramurale zorg gegeven aan cliënten. Daarnaast verzorgt Residentie Buitenzorg in Groningen maaltijden voor ouderen.

De woonzorgvoorziening aan de Grote Beerstraat in Groningen bestaat uit een verpleegunit met 10 bedden, 16 huurappartementen, een eigen keuken en een dagopvangruimte.

Naast de locatie in Groningen bieden wij zorg in Almelo. Wij verhuren zorgappartementen aan de Rijnstraat in Almelo.
Alle zorg wordt enkel geleverd op basis van een ZVW, WLZ indicatie, VPT & MPT of een indicatie vanuit het gemeente (WMO).

Verpleeghuiszorg
Op de intramurale verpleegunit van Residentie Buitenzorg is plaats voor 10 bewoners waarbij er 24-uurs zorg wordt geboden. De bewoners van de verpleegunit aan de Grote Beerstraat hebben een divers ziektebeeld, echter dementie is de meest voorkomende reden voor verblijf.

Extramurale zorg
Residentie Buitenzorg heeft als doelstelling om cliënten zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. De autonomie van de cliënt om zelf beslissingen te kunnen nemen over zijn of haar leven staat daarbij voorop, ook bij het verlenen van zorg. De dienstverlening van Residentie Buitenzorg ondersteunt cliënten om zo lang mogelijk in de thuissituatie te kunnen blijven wonen. Hiervoor heeft Residentie Buitenzorg een breed aanbod aan extramurale diensten.

Dagverzorging
Dagverzorging is een kernactiviteit van Residentie Buitenzorg. Naast de sociale en activerende functie van dagverzorging, heeft dagverzorging als doel om ontwikkelingen op het vlak van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van cliënten te monitoren. Residentie Buitenzorg heeft daardoor een goed beeld van de zorgbehoefte van cliënten en kan op een voorkomende zorgvraag adequaat inspelen (rekening houdend met het ‘senang’ model). Bij het aanbieden van activiteiten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de Indische en Molukse cultuur, gezamenlijk eten is één van de belangrijke activiteiten die op de dagverzorging plaatsvindt.

Maaltijd voorziening
Binnen de Indische en Molukse cultuur speelt de maaltijd een belangrijke rol. De maaltijd is een dagelijks terugkerend sociaal maatschappelijk element. Tijdens de maaltijd wordt gegeten, gepraat over het eten en over alledaagse dingen zoals het weer en het laatste nieuws. Daarom besteed Residentie Buitenzorg veel aandacht aan de maaltijd voorziening. Vanuit een professionele keuken worden befaamde gerechten uit de Indische keuken bereid. De stelregel hierbij is dat het eten zoals thuis moet zijn voor de ouderen. Vanuit de keuken worden dagelijks maaltijden bereid voor de dagverzorging en voor de catering. Vooraf kunnen mensen hun bestelling doorgeven, zij hebben hierbij keuze uit twee menu’s per dag.

Huishoudelijke verzorging
De huishoudelijke zorg gaat om het overnemen van huishoudelijke taken in samenspraak met de cliënt. Deze zorg is gericht op het stimuleren en ondersteunen van de cliënt, waarbij het aanbrengen van structuur in het huishouden belangrijk is.